Flora en Fauna

Schoon water is belangrijk voor onze gezondheid en ook voor de gezondheid van dieren en planten, rivieren, kanalen,an andere doorstromingen.


In de Natuur bloeien er verschillende bloemen en planten. Tijdens een wandeling door een landschap kom je verschillende bloemen en planten tegen bv. aan de kant van een sloot, beek of aan een bosrand.

Als natuurgenieters is het soms moeilijk te vatten dat er steeds meer bloemen, insecten en vogels uit ons boerenlandschap verdwijnen. Dit is een pijnlijke constatering want zonder wilde bloemen zijn er geen insecten en zonder insecten zijn er ook geen vogels deze cirkel is dan ook moeilijk rond te krijgen.

Een mooie akker met paardenbloemen is ook een mooi aangezicht, helaas is dit vaak  voor de boer een doorn in de ogen. Je ziet vaak zulke akkers (weilanden) bij biologische boeren oorzaak is zij gebruiken geen bestrijdingsmiddelen.

Door het gebruik van bestrijdingsmiddelen wordt er schade aangericht. Helaas kunnen de boeren niet helemaal zonder. Door de jaren heen zijn er gelukkig wel minder middelen gebruikt dit is een goede ontwikkeling.

Het is belangrijk om  een goede balans te vinden tussen het uitoefenen van een agrarisch bedrijf en de natuur. Het is beter om met elkaar in gesprek te gaan dan verwijten naar elkaar te smijten wij kunnen eenmaal niet zonder boeren maar ook niet zonder natuur.

Stappen in die richting zijn gelukkig al gezet maar wij zijn er nog lang niet.

De foto's zijn gemaakt door fotograaf Dianne de Goeijen.

Zwaluwstaart

Flora en Fauna indrukken

Kikker

Kikker

Asters

Asters

Krokussen

Krokussen